Powered By Blogger

joi, 5 mai 2011

PRECIZĂRI PENSII

21 aprilie 2011



PRECIZĂRI

Situaţie privind stadiul aplicării prevederilor O.U.G. nr. 1/2011, privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională de către Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informaţii

Conform prevederilor O.u.G. nr. 1/2011, pensiile revizuite,  pe baza veniturilor realizate lunar şi a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului 

mediu brut pe economie pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, ale  căror cuantumuri sunt mai mici decât cele din luna decembrie 2010, se menţin în plată în cuantumurile avute în luna decembrie 2010, începând cu luna ianuarie 2011.

Astfel, în luna februarie 2011, pentru pensionarii militari ale căror pensii au fost diminuate în luna ianuarie 2011, a fost restituită diferenţa dintre cuatumul pensiei avute în luna decembrie 2010 şi cel plătit efectiv în luna ianuarie 2011, precum şi repunerea în plată a pensiei avute în luna decembrie  2010.

Prin  Decizia nr. 38/2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a suspendat irevocabil H.G. nr. 735/2010 şi a reţinut faptul că plata unei pensii diminuate pentru motivul că beneficiarii pensiilor nu depun cereri de recalculare şi documente doveditoare este de natură a crea un prejudiciu acestora şi că se produce „un dezechilibru între interesul general şi imperativul protecţiei drepturilor fundamentale ale persoanei”.

Astfel, deciziile de pensii emise în baza  H.G. nr. 735/2010,  care nu au fost comunicate până la intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 1/2011, nu au mai fost transmise către pensionarii militari, având în vedere că, la recalcularea pensiei a fost folosit salariul mediu brut pe economie pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, urmând a fi emisă şi transmisă o singură decizie de revizuire.

Începând cu luna martie 2011, pe măsura identificării şi transmiterii tuturor veniturilor pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, Casa de Pensii Sectorială a emis decizii de revizuire a drepturilor de pensie conform O.U.G. nr. 1/2011.

În vederea valorificării tuturor veniturilor pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, Serviciul Român de Informaţii a efectuat demersurile necesare, atât pentru constituirea şi consolidarea bazei de date proprii cu veniturile realizate de personalul militar, potrivit documentelor de plată existente în arhivele Serviciului (constituită în proporţie de 99,99%), cât şi pentru solicitarea veniturilor de la celelalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională sau de la Arhivele Naţionale.

În toate unităţile Serviciului Român de Informaţii se derulează un proces permanent de reevaluare a documentelor cuprinzând veniturile lunare individuale realizate de pensionarii militari, în vederea identificării tuturor veniturilor realizate şi completării 

documentelor pentru pensionarii militari care  au dosare de pensie cu venituri incomplete. 

În scopul clarificării oricăror nelămuriri referitoare la stabilirea şi plata pensiilor recalculate, relaţii suplimentare pot fi obţinute  zilnic, de luni până vineri, între orele 08:00-17:00, la numărul de  telefon 021/305.43.92  sau la sediul Casei de Pensii Sectoriale a SRI, din strada Amzei, nr. 4, sector 1. 

De asemenea, mesajele  dumneavoastră pot fi transmise  și la adresa de  e-mail 

”pensii@sri.ro”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu